Att sätta fuktspärr i källargolv krävs kunskap och mycket information innan man sätter igång. Det är inte bara att sätta in fuktspärr i källargolv och väggar utan fukten måste ha någonstans att ta vägen. Mycket beror också på hur ditt källargolv ser ut innan du gör om det samt vad du har tänkt att lägga in istället. Till exempel en plastmatta som limmats på är inget vidare om du har ett fuktigt källargolv då det täpper till och fukten kan vandra iväg någon annanstans. Lägger du klinker på ditt källargolv blir det automatisk en typ av ventilation genom fogarna då dessa inte är helt täta.
Fuktspärr på betongplatta
Om du ska ha golvvärme och lägger fuktspärr direkt på en dåligt isolerad betongplatta, då kan i värsta fall fukten tränga in via betongen. Värst blir det om golvvärmen är enda värmen och slås av och på med jämna mellanrum. I dessa fall kan en så kallad värmekudde under marken uppstå där det då blir varmare under betongplattan än inne och då kommer fukten att vandra uppåt. Trots att du använder fuktspärr som till exempel plastfolie som ångspärr kan fukten ta sig igenom. Lösningen är att isolera mycket för att minska fuktvandringen in i betongplattan. Har du redan en väl isolerad betongplatta som grund behöver du inte vara orolig för att installera golvvärme.
Isolering av källargolvet
Som isolering till ditt källargolv kan du använda dig av cellplast som kapillärbrytande, och detta hindrar vatten och fukt att tränga in i källaren. Det finns också material som isodrän att sätta utanpå väggarna för att få vattnet att rinna nerför väggen utvändigt. Men som sagt, ska du isolera mot marken (källargolvet) så ska du använda cellplast just för att det är kapillärbrytande. Bra nyheter är att cellplast är mer prisvärt att isolera med än isodrän. Det är standard att bygga på det sättet idag.