Fiberinstallation i Kävlinge

Nu är jag precis hemkommen från mitt jobb där jag har varit med i projekt ”fiberinstallation Kävlinge”. Projektet har hållit på länge nu då det krävs att alla bitar är på plats när man ska börja med fiberinstallation och det kan räcka att någon protesterar i området över grävningen eller gränsdragningen så kan hela projektet stanna upp. Nu har ju detta fiberprojekt sträckt sig till att omfatta flera delar av Kävlinge men vi är inte dom enda kontraktorerna som har slutit avtal för att få gräva ner fibern. Vi är flera stycken företag som har förhandlat till oss olika områden för fiberinstallation i Kävlinge.

Fiberinstallation – hur det går till

Först måste det förhandlas med flera parter som ska deltaga i projektet med fiberinstallationen och alla markägare ska ha informerats om vart vi ha tänkt att dra fibern över deras marker. Den här förhandlingen kan ta år innan en förlikning nås. Därefter kontrakteras grävare för att få ner fibern i marken och så länge som det inte ligger för mycket sten i marken eller att det är ogästvänlig terräng, så brukar det gå fort att gräva ner fibern. Fibern ska grävas ner cirka 30 cm i marken och ibland kan man använda sig av redan dragna rör. När den väl är nergrävd är det dags för varje hushåll att fixa så att ledningen grävs på den egna tomten så det går att dra in fibern.

Fiberinstallationen på din tomt

Antingen så kontrakteras det så att den anlitade grävaren gräver hela vägen fram eller så får markägaren göra det själv. Ibland grävs det halvvägs av grävaren och resten ombesörjer du själv. Det kan bero på hur tomten ser ut, om den är lättillgänglig kan dom gräva ända fram men om det finns land, en trappa eller om det är annat i vägen så kan du få gräva sista delen till huset. Du ser själv till att det finns hål in i din fastighet för kablarna så att dessa kan anslutas till mediaomvandlaren.